Sporu o halal ciąg dalszy

Ubój halal
| 32 komentarzy|
image_pdfimage_print

Kiedy jeden z czołowych brytyjskich weterynarzy wezwał do ograniczenia lub wręcz zkazania uboju halal, okazało się, że muzułmanie będą bronić go do ostatniej kropli krwi.

Profesor Bill Reilly, dawniej pełniący funkcję prezesa Brytyjskiego Stowarzyszenia Weterynarzy, wezwał do zakazania uboju, w którym zwierzęta nie są ogłuszone przed zabiciem. Jego zdaniem taki ubój jest nieakceptowalny, ponieważ zagraża dobru zwierząt.

Profesor dodał, że mamy szczęście żyć w tolerancyjnym społeczeństwie, które szanuje inne wierzenia, jednak musimy znaleźć złoty środek między wolnością religijną, a dobrem zwierząt.

Reilly postuluje ograniczenie spożywania mięsa pochodzącego z uboju halal tylko do wspólnot, które przestrzegają zasad halal z pobudek religijnych oraz przekonanie członków tych wspólnot do spożywania mięsa pochodzącego z bardziej humanitarnego uboju. Na wyspach brytyjskich mięso pochodzące z uboju halal stanowi już 25% całego rynku – podaje Reilly. Muzułmanie ignorują jednak argumenty profesora.

Sekretarz Muslim Council of Wales w wywiadzie dla Wales Online przekonuje, że „ubój halal jest jest szybki, praktycznie bezbolesny i nie powoduje niepotrzebnego cierpienia“. Muslim Council of Britain również upiera się, że zwierzęta nie cierpią, kiedy są zarzynane zgodnie z zasadami halal. Rzecznik organizacji, Majid Katem, zapewnił BBC, że „umierają bardzo szybko i nie czują bólu”. Innego zdania jest między innymi polski tygodnik „Polityka”, który w marcu  szczegółowo opisał proces uboju halal nie szczędząc drastycznych szczegółów. Cytowany przez tygodnik lekarz weterynarii Adam Pietroń potwierdza, że zwierzę świadome odczuwa paniczny lęk.

Ubój halal

W styczniu brytyjskim parlamentem wstrząsnęła debata dotycząca mięsa halal. Ostatecznie parlament nie zgodził się na udostępnianie mięsa przygotowanego zgodnie z muzułmańskimi rytuałami w punktach gastronomicznych na terenie swojej siedziby. Obecnie planuje się wprowadzić przepis wymagający, żeby każda porcja mięsa pochodzącego z uboju halal była odpowiednio oznaczona. Wciąż jednak takie mięso jest sprzedawane nieświadomym niczego konsumentom w całej Europie. Na przykład telewizja France 2 ujawniła, że wszystkie ubojnie w rejonie Paryża przestawiły się całkowicie na produkcję mięsa halal, z czego część jest sprzedawana bez oznaczenia.

Jaka jest przyczyna utajenia przed kupującymi takiej informacji? Koszty. Masarniom bardziej opłaca się utrzymywanie jednej linii produkcyjnej (halal). Co więcej, przepisy prawne dotyczące uboju religijnego często są pełne luk, więc inspekcje sanitarne i weterynaryjne nie mają jasnych wytycznych. Nie ma jednak wątpliwości, że ubój rytualny stoi w sprzeczności w dyrektywami unijnymi nakazującymi wcześniejsze ogłuszenie zwierzęcia, żeby mniej cierpiało.

Oprócz wątpliwości natury humanitarnej, pojawiają się też problemy związane z higieną. Na łamach portalu Novo Press info francuski weterynarz Alain de Peretti wyraża liczne zastrzeżenia wobec tego uboju w aspekcie sanitarnym. Specjalista podkreśla, że produkt uważany przez muzułmanów za „czysty“ w rzeczywistości budzi wiele zastrzeżeń pod względem sanitarnym i stanowi zagrożenie dla zdrowia.

„Naruszamy świętą ideę zasady ostrożności, żeby respektować egzotyczną praktykę, która jest irracjonalna, niemożliwa do uzasadnienia pod żadnym względem. Oparta jest na średniowiecznym zabobonie, funkcjonującym do dziś. Czy w tych okolicznościach można zaakceptować ustępstwa w europejskim prawie, zazwalające na rytualny ubój?“, pyta retorycznie Peretti.(p)

Natalia Bielak

Źródła:
http://english.alarabiya.net/articles/2012/05/06/212477.html
http://www.rp.pl/artykul/30,785604.html
http://www.polityka.pl/spoleczenstwo/reportaze/1525331,1,ubojnie-rytualne-biznes-brutalny.read#ixzz1uYXYHigK
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2080805/We-wont-eat-halal-meat-say-MPs-peers-reject-demands-serve-Westminster.html
http://www.firstpost.com/world/after-the-burqa-french-take-objection-to-halal-meat-219642.html
http://fr.novopress.info/104433/les-risques-sanitaires-lies-a-l’abattage-halal-par-alain-de-peretti-docteur-veterinaire

Bądź na bieżąco. Polub euroislam.pl na Facebook

Komentarze