– Terroryści z Al-Kaidy planują zamachy polegające na zatruciu jedzenia w hotelach i restauracjach w Stanach Zjednoczonych – poinformowała amerykańska stacja telewizyjna CBS News.
O możliwym zagrożeniu amerykańskie ministerstwo bezpieczeństwa krajowego i ministerstwo rolnictwa poinformowały sektor hotelarski i restauratorów.
Informatorzy amerykańskich służb wywiadowczych potwierdzili, że doniesienia o ewentualnych atakach na punkty gastronomiczne są wiarygodne. Ma do nich dojść w kilku miejscach podczas jednego weekendu.
Zamachy z użyciem trucizn, takich jak cyjanek i rycyna, planuje przeprowadzić Al-Kaida na Półwyspie Arabskim. Ta sama grupa w październiku przyznała się do próby zamachów terrorystycznych za pomocą ładunków wybuchowych ukrytych w kasetach z tonerem do drukarek znalezionych na pokładach samolotów cargo lecących z Jemenu do USA.
Celem nowej operacji o kryptonimie „Krwotok” – jak nazwali ją terroryści – jest przeprowadzanie częstszych ataków, choć na mniejszą skalę, wymierzonych w osłabioną amerykańską gospodarkę.
Na jednej z islamistycznych stron internetowych zamieszczono nagranie wideo z instruktażem, jak przeprowadzić atak terrorystyczny z użyciem trucizny. Do zatrucia dań serwowanych w barach sałatkowych i bufetach zalecane jest wykorzystanie cyjanku i rycyny.
– Wszystko wskazuje na to, że chodzi o zatrucie żywności – powiedziała w rozmowie z telewizją CBS News Susan Ford, profesor farmakologii na uniwersytecie St.John’s w Nowym Jorku. Wyjaśniła, że już niewielka dawka trucizny, np. 250 miligramów cyjanku, może być śmiertelna.
Więcej na: onet.pl